Yhdessä olemme enemmän

Ahtisaaren aukiolla Oulun kauppatorilla esitetään pimeän talven ajan koululaisten tekemiä valotaideteoksia. Mukaan ovat päässeet Oulun Energian järjestämän kuvakilpailun kolme parasta työtä. Kilpailun aiheena oli Suomi 100 -teeman mukaisesti Yhdessä. Voittajat valitsi taideraati, johon kuului läänintaiteilija Leevi Lehtinen sekä Oulun Energian edustajia. Kilpailun taso oli raadin mielestä loistava.

TEKSTI: Soile Suvanto KUVAT: Kati Leinonen

11-vuotias Atte Nieminen ei paljon selittele teostaan. Teos lukuisten sydänten kera puhuukin puolestaan. Idea Atella syttyi päässä saman tien, kun opettaja antoi tehtävän valotaidekuvakilpailuun teemalla Yhdessä.

”Palkitseminen ja pääsy kolmen parhaan joukkoon tuli kyllä vähän yllätyksenä”, Oulun kansainvälisen koulun oppilas Atte Nieminen toteaa hiukan hämillään.

Oulun kansainvälisen koulun oppilas Atte Nieminen ja opettaja Satu Larivaara-Ollila.Oulun kansainvälisen koulun oppilas Atte Nieminen ja kopettaja Satu Larivaara-Heikkala.

Ideointi oli helppoa

Kilpailussa kolmen parhaan joukkoon valitut Neea Malmiaho ja Siiri Siponen Myllytullin koulusta sanovat myös, että ideointi oli helppoa. Siiri teki kilpailuun kaksikin työtä. Neealla taas työ muuttui matkan varrella.

”Tein ensin karhun kämmenen ja ihmisen käden, mutta ne eivät oikein toimineet yhdessä. Päätin sitten laittaa kaksi ihmisen kättä, onhan sekin ystävyyden merkki. Lisäsin vielä lumihiutaleet, koska talvi on tulossa ja talvisin menen kavereiden kanssa pulkkamäkeen”, 12-vuotias Neea Malmiaho kertoo.

Neea Malmiaho ja Siiri Siponen ovat ilahtuneita siitä, että koululaisten töitä haluttiin mukaan valotaideteokseen Ahtisaaren aukiolle kauppatorille.Neea Malmiaho ja Siiri Siponen ovat ilahtuneita siitä, että koululaisten töitä haluttiin mukaan valotaideteokseen Ahtisaaren aukiolle kauppatorille.

Kilpailusta sai tsemppivirettä

Kilpailuihin osallistuminen on tuttua Myllytullin koulun kuvataideluokkien oppilaille. Pieni tsemppivire kilpailuista tulee.

”Erona tavallisiin kuvistunteihin on se, että tässä oli aikaraja, milloin työt piti saada valmiiksi. Tavallisia kuvistöitä voi aina jatkaa ja korjailla myöhemmin”, 12-vuotias Siiri Siponen vertailee.

Pimeys tuo tunnelmaa

Omien töiden julkinen esittäminen Ahtisaaren aukiolla tuntuu palkituista nuorista taiteilijoista mukavalta.

”On se hienoa nähdä oma työnsä heijastettuna ja talven pimeys tuo siihen oman tunnelmansa”, Neea Malmiaho pohtii.

Yhdessä hyvää aikaan

Opettajia ilahdutti oppilaiden innokas paneutuminen tehtävään. Yhdessä‑teema herätti myös paljon keskustelua.

”Oppilaat keksivät heti paljon asioita, joita on kiva tehdä yhdessä toisten kanssa. Käydä kalassa, jutella, käydä elokuvissa, pelata jalkapalloa”, Myllytullin kuvataideopettaja Johanna Ollila kertoo.

Kansainvälisessä koulussa oppilailla tuli oivallus siitä, että yhdessä olemme enemmän, kuvataideopettaja Satu Larivaara-Heikkala iloitsee.

”Yhdessä voimme tehdä enemmän hyvän eteen ja saamme enemmän aikaan kuin yksin.”

Oulun Energian Suomi 100 -kuvakilpailu

  • Oulun Energia kutsui neljä koulua kuvakilpailuun, joista kisaan osallistui kaksi.
  • Kilpailun aiheena oli Suomi 100 -teeman mukaisesti Yhdessä.
  • Raati valitsi parhaiksi töiksi Neea Malmiahon, Siiri Siposen ja Atte Niemisen työt. Kilpailussa jaettiin myös kunniamainintoja.
  • Kolme voittajatyötä esitetään Ahtisaaren aukiolla Oulun kauppatorilla 17.11. alkaen silloin, kun katuvalaistus on päällä.
  • Kuvat heijastetaan maahan yhtäaikaisesti kolmella gobovaloprojektorilla.
  • Lasten työt on laseroitu eli leikattu aukoiksi metallilevylle - metallilevy asetetaan valonheittimeen, joka heijastaa kuvan.
  • Kahdessa alkuperäisessä työssä oli myös värejä, mutta gobovaloprojisoinnissa teoksista on tehty mustavalkoisia.

Katso kuvagalleria upeista töistä