Valoa 18 000 ledin voimin

Led-valaisimien vyöry kaduille, teille, puistoihin, liikuntapaikoille ja alikulkuihin alkoi Oulussa muutama vuosi sitten. EU:n energiatehokkuusdirektiivi koitui katuvalaistukseen yleisesti käytettyjen elohopeahöyrylamppujen kohtaloksi. Direktiivi kielsi niiden myymisen vuoden 2015 huhtikuusta alkaen.

TEKSTI: Kari Arokylä KUVA: Kati Leinonen

Kun elohopealamput muuttuivat lainsuojattomiksi, tulivat tilalle ledit. Vaihtourakka käynnistyi Oulussa toden teolla vuonna 2014; nyt uusimatta on enää muutamia satoja vanhoja valaisimia. Uusiin kohteisiin ledit asennetaan lähtökohtaisesti aina.

Kaikkiaan Oulun alueella on hieman alle 40 000 katuvalaisimeksi luokiteltavaa valopistettä. Näistä ledit on nyt noin 18 000 pisteessä. Lopuissa pimeää karkottavat suurpainenatrium- tai monimetallivalaisimet.

Vaihtosavotta on maksanut noin kymmenen miljoonaa euroa. Toisaalta ledit tuovat huomattavat säästöt pienentyneen sähkönkulutuksen myötä. Oulun kaupungin vuotuinen sähkölasku kutistuu ainakin noin miljoonalla eurolla vuodessa.

Lisäsäästöä tuo vielä se, että ledit kestävät valotehonsa pahasti pienentymättä parikymmentä vuotta, eivätkä juuri vaadi huoltoa. Elohopealamput täytyi vaihtaa uusiksi kolmen neljän vuoden välein.

Ledit eivät pelkästään säästä energiaa ja rahaa. Ne myös tuottavat korkealaatuista ja värintoistoltaan hyvää valkoista valoa. Uudet led-valaisimet on asentanut Oulun Energia Urakointi Oy.

Juttua varten on haastateltu rakennuttajainsinööri Vilho Vanhataloa Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista sekä suunnitteluinsinööri Kaisa Poikelaa Oulun Energiasta.