Onnea satavuotiaalle Suomelle

Suomi on tämän vuoden aikana juhlinut satavuotista itsenäisyyttään monin tavoin. Nyt itsenäisyyspäivänä 6.12. tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun eduskunta hyväksyi P.E. Svinhufvudin johtaman senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen. Senaatti puolestaan oli antanut julistuksen kaksi päivää aikaisemmin.

Itsenäisyyspäivä on ollut nykyisellä paikallaan kalenterissa vuodesta 1919 lähtien. Päätöksen juhlan ajankohdasta teki tuolloin J.H. Vennolan johtama hallitus. Muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla, mutta itsenäisyyspäivälle haluttiin löytää sellainen ajankohta, joka sopisi riidattomasti kaikille suomalaisille. Yhä edelleen juhlinta itsenäisyyspäivänä noudattaa vanhoja perinteitä, jotka muotoutuivat jo ensimmäisten vuosien aikana.

Oulun Energia on ollut mukana itsenäisen Suomen elämässä aivan sen ensimmäisestä päivästä lähtien. Yhtiömme toiminnan lasketaan alkaneen jo joulukuun 8. päivänä vuonna 1889. Tuolloin syttyivät ensimmäiset sähköiset katuvalot Oulussa. Tarvitsemansa sähkön valot saivat Kiikeliin sijoitetusta höyrykoneesta.

Lukemattomat ihmiset ja yhteisöt ovat antaneet vuosien varrella panoksensa Suomen kehittämiseen ja rakentamiseen. Niin ovat omalta osaltaan tehneet myös Oulun Energia ja kaikki täällä työskennelleet ihmiset. Varmasti suurin ponnistus koko kaupungin kannalta oli Merikosken voimalaitoksen rakentaminen sota-ajan vaikeuksien keskellä. Tuolloisissa oloissa jättimäinen työ alkoi vuonna 1940. Laitoksen ensimmäinen kone saatiin kytkettyä verkkoon vuonna 1948. Merikosken voimalaitos on edelleen erinomaisessa kunnossa, oululaisen energiatuotannon kulmakiviä ja osa kaunista Oulujoen suistoa.

Oulun Energiassa olemme ylpeitä siitä, että olemme täysin suomalainen yritys. Teemme sähköä ja lämpöä kotimaisista energialähteistä, työllistämme ja luomme omalta osaltamme hyvinvointia niin omalle alueellemme kuin koko maahan.

Pian päättyvän itsenäisyyden juhlavuoden teema on ollut Yhdessä. Onnitellaan yhdessä niin satavuotiasta kotimaatamme kuin kaikkia suomalaisia ja muita täällä asuvia. Suomi on hieno maa! Sytytetään kynttilät ikkunoille, muistetaan kunnioittaen kaikki uhraukset, joita itsenäisyytemme eteen on tehty, mutta katsotaan samalla iloisina ja pilke silmäkulmassa tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Seppo Tuomi