Energiansäästö ei paljoa vaadi

Miten asunnon lämmityksessä voi säästää, energianeuvoja Jarmo Meriläinen?

”Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja uusi ne tarvittaessa. Vaihda ilmastointikoneen suodattimet kesän jälkeen. Tarkista huoneiden lämpötilat. Aseta lämpömittari lämpimälle sisäseinälle. Säädä lämpötila 21−22 asteeseen. Makuuhuoneissa se voi olla alempi,  esimerkiksi 19−20 astetta. Varastoon ja autotalliin riittää 5−7 astetta. Yhden asteen pudotus vähentää energiankulutusta 5 prosenttia.”

Onko lämmitysmuodolla merkitystä?

”Mikä tahansa lämmitysmuoto onkin, energiankulutukseen vaikuttavat asukkaat ja talon tiiveys. Öljylämmityksen korvaaminen ilma-vesilämpöpumpulla lopettaa öljyn käytön, mutta lisää sähkönkulutusta. Hyötysuhde kuitenkin paranee. Öljyn korvaaminen kauko- tai maalämmöllä on myös järkevää. Ilmalämpöpumput ja varaavat tulisijat säästävät oikein käytettyinä ostoenergiaa. Pumppu ei tuo juurikaan säästöä pakkasen lähestyessä −20 astetta. Tulisijassa ei pidä polttaa puuta enempää kuin se pystyy varaamaan. Lämpimän veden osuus sähkölämmitystalossa on lähes 20 prosenttia vuotuisesta kokonaisenergiasta, joten veden järkevällä käytöllä voi saavutta säästöä."

Mitä suosittelet sähkölaitteiden ja valaistuksen osalta?

”Sähkölaitteet pidetään päällä vain kun niitä käytetään. Niitä uusittaessa valitaan vähiten energiaa kuluttava vaihtoehto. Hehkulamput korvataan LED- ja energiansäästölampuilla. Jouluvalojen ei tarvitse palaa helmi–maaliskuussa!”

Mitkä energia-ahmatit jäävät helposti huomaamatta?

”Yksi yleisemmistä on kaukolämpötalojen märkätilojen mukavuuslattialämmitys. Myös ilmanvaihtokoneen lämmitysvastus tuo monesti yllätyksen energialaskuun. Sen tarkoitus ei ole lämmittää huoneistoa vaan estää vedon tunne. Asetukseksi riittää talvellakin +15 astetta. Pakastimissa pidetään usein liian matalaa, jopa −28 asteen lämpötilaa, kun säilyttämiseen riittää −18 astetta. Vanhentuneet kylmälaitteet käyvät turhan tiheään. Omakotitaloissa kulutusta lisää usein autotallin tai varaston liiallinen lämmitys.”

Tutustu energiankäytön laskureihin

TEKSTI: Jarno Mällinen KUVA: Kati Leinonen