Kaupunkien uudet valot

Kai Piipon kaupunkivalaistuksen kolme teesiä ovat sosiaalisuus, tilojen ja arkkitehtuurin korostaminen ja kaupungin identiteetti. Nyt hän suunnittelee Kiirunan uuden keskustan loistamaan.

TEKSTI: Juha Mikkilä KUVAT: Olof Thiel, Ida Borg KIIRUNAN HAVAINNEKUVA: White Tegmark

Puhelin pirisee Tukholman Solnassa. No hei, vastaa Kai Piippo ja jatkaa jämerällä vanhalla oululla. Valosuunnittelutoimisto ÅF Lightingin suunnittelujohtaja Piipon juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla ja sen kuulee, vaikka Perämeren pärskeet jäivätkin taakse jo lapsena perheen muuttaessa Ruotsiin. Tänään hän on yksi arvostetuimmista valon asiantuntijoista Pohjoismaissa – ja vähän muuallakin.

Piippoa kiinnostavat valon funktiot: pelkkä perinteinen pimeyden torjunta ei miehelle riitä.

”Suunnittelussa asetan valolle tehtäviä kolmeen kehään, kuin olympiarenkaissa konsanaan. Ensimmäinen tehtävä on sosiaalisuus: valon on mahdollistettava ja luotava sosiaalisia aktiviteettejä ja kohtaamisia. Toisekseen valo tukee arkkitehtuuria ja tiloja kaupungeissa. Emme halua enää valaista vain maata, kuten ennen. Valaisemme edessämme näkyviä kiinnostavia rakennuksia, puita ja ihmisiä. Valon kolmas huipputärkeä tehtävä on tilojen identiteetti. Mitä omintakeista valolla voi kertoa leikkikentästä, torista, koko kaupungista?”

Valoa tunnin, päivän, kuukauden tai sään mukaan

Kai Piippo herättelee kaupunkeja hyödyntämään nykyteknologian suomat valon mahdollisuudet, jotka tukevat niin viihtyvyyttä, kaupankäyntiä, turvallisuutta kuin kaupunkien mainettakin.

”Mietipä miltä kaupungin keskusaukion valot voisivat näyttää torstaina. Tai perjantaina. Entä vapaalla sunnuntaina? Entä silloin, kun väkeä on paikalla paljon tai vähän? Miten valaistus reagoi muutoksiin? Olin juuri Reykjavikissa, jossa komeiden revontulien aikaan kaupunginjohtaja sammutti katuvalot, jotta ihmiset voisivat ihailla näkymiä. Sellaisia toimintoja voi automatisoida sensoreillakin.”

”Rohkealla valosuunnittelulla voi luoda vetovoimaa ja mainetta. Tiedän kaupunkeja, joissa vaikuttavalla valaistuksella on tärkeä rooli identiteetin ja matkailumaineen rakentamisessa.”

Valotalous edistää kasvua

Uudet valaistusteknologiat voivat Piipon mukaan viedä ajattelun väärään talousajatteluun. Valon pitääkin olla pimeään aikaan ihmiset liikkeelle saava voima, ei vain säästökohde. Vähäisen valon pohjoinen maailmankolkkamme on Piipon suuri innoittaja valosuunnittelijana.

”Pimeällä taloudella tarkoitan sitä, että kaamoksen aikaan valaistuksen on luotava sellaista viihtyisyyttä, turvallisuutta ja sosiaalisuutta, joka saa ihmiset kaupungille. Tapaamaan toisiaan, harrastamaan, ostoksille. Valolla voimme elävöittää kaupunkien talviunta nukkuvat keskustat aktiivisiksi kohtauspaikoiksi. Se tekee hyvää sekä ihmisille että bisnekselle”, Piippo vakuuttaa.

Unelmakohde Kiiruna

Kiiruna park
Kiirunan keskusta rakennetaan kokonaan uusiksi. Talvella se voisi kylpeä tällaisessa valossa.

Parhaillaan Piippo painii ehkä uransa ainutlaatuisimman suunnittelukohteen parissa: Kiirunan, jonka keskusta muuttaa pois kaivoksen tieltä. Lappilaisen Kiirunan kahdeksan vuodenaikaa ja arktinen valo saavat Piipon innostumaan.

”Kiiruna on ainutlaatuinen hanke, joka on vasta alussa. Koko kaupunki rakennetaan uudelleen, ja me olemme mukana. Vastuuta ja mahdollisuuksia on yllin kyllin, ja kumppaneinamme on huippuarkkitehtejä ja innostunut asiakas.”

”Kiirunassa valon vaihtelut ovat äärimmäisiä, totaalisesta pimeydestä keskikesän aurinkoon, siellä on myös jännittäviä lumen heijastuksia. Suunnittelemme kestävän kehityksen ja luonnon mukaan. Lähtökohtana ovat jälleen kolme teesiämme, sosiaalisuus, tila ja arkkitehtuuri sekä Kiirunan identiteetin rakentaminen. Tavoitteet ovat kovat ja huomioitavaa on paljon.”

Olen valaistunut.

Kai Piippo

Kai Piippo

Kai Piippo muutti perheineen Oulusta jo 1975. Perheen historia Oulussa on merkittävämpi kuin äkkiseltään arvaisi.

”Ukki Mikko oli poliisi, ja paikkanaan Oulun tori. Siellä hän valvoo yhä, Toripolliisina. Patsas on toki taiteilijan tulkinta ukista.”

Kai Piippo oli Oulun Energian Merikosken lammellipadon ja Energiatalon valoteoskilpailun tuomariston puheenjohtaja vuonna 2014.

ÅF Lighting

Ruotsalainen, monialainen valosuunnitteluyritys ja yksi alansa suurista maailmassa. Toimistot Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa, Göteborgissa, Malmössä ja Uppsalassa. Yrityksen 85 työntekijän joukossa on suunnittelijoita, arkkitehtejä, kulttuurihistorioitsijoita, insinöörejä ja koodaajia.