Älykäs Effi säästää ja säätää

Teknologiafriikiksi itseään kuvaava Janne Ylitalo alkoi heti ottaa selvää lämmityksenohjausratkaisuista muutettuaan vuosi sitten sähkölämmitteiseen paritaloon.

TEKSTI: Iida Latvala KUVAT: Vesa Taipaleenmäki/Klaffi

”Älykäs koti ja teknologia kiehtovat minua. Olin myös kuullut työkaveriltani hyviä kokemuksia lämmityksen fiksuista ohjausjärjestelmistä”, Janne Ylitalo kertoo.

Effi on suorasähkölämmittäjille tarkoitettu etäohjattava lämmityksenohjausjärjestelmä. Muuton jälkeen Ylitalo otti yhteyttä Oulun Energialla työskentelevään tuttuunsa ja kyseli olisiko tämän kaltaiselle palvelulle mahdollisuutta hänen uudessa kodissaan.

”Onnekseni Effi oli saatavilla kotiini. Odotan säästäväni sen avulla energiaa ja sitä kautta myös euroja”, hän toteaa.

Asumismukavuutta ja säästöä

Ylitalon nelihenkinen perhe asuu 140 neliön kaksikerroksisessa paritalossa. Effi asennettiin Ylitalon kotiin elokuun alussa. Uudehkoa taloa lämmittävät kesällä suuret ikkunat eikä lämmitykselle ole tarvetta. Suomen kesästähän ei kuitenkaan koskaan tiedä, seuraavana päivänä voi tulla vaikka lunta.

”Effi ilmoittaa myös tulevien päivien sääennustukset, mikä on kätevä ominaisuus Suomen ilmastossa. Toivon mukaan myös asumismukavuus lisääntyy. Tarkoituksenahan on pitää koti lämpimänä silloin, kun ihmiset ovat kotona”, Ylitalo kertoo.

Aiemmin hän ei tarkkaillut sähkönkulutustaan kovin säännöllisesti.

”Jonkin verran olen seurannut kulutusta Energiatilin kautta.”

Lämmityksenohjausta etänä

Effin asentaja Jani Kanninen kiristelee vielä viimeisiä ruuveja olohuoneen huoneyksikköön.

”Tällainen tulee siis jokaiseen huoneeseen. Tähän taloon näitä tuli 11. Huoneyksikköjen avulla voidaan myös seurata, miten paljon kukin huone syö talon kokonaisenergian käytöstä”, Kanninen kertoo.

Effi asennetaan nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle, ja se koostuu huonekohtaisista antureista, lämmityskohtaisista ohjaimista sekä keskusyksiköstä, joka toimii internetyhteyden avulla. Asennuksessa menee talosta riippuen kolmesta tunnista yhteen päivään. Ylitalon
taloon se asennettiin noin puolessa päivässä.

”Asennus sujui yllättävänkin jouhevasti ja nopeasti. Prosessi lähti siitä liikkeelle, että katsottiin Oulun Energian edustajan kanssa, minkä verran antureita asuntoon tarvitaan. Kävimme vielä aamulla asentajan kanssa kaikki tilat läpi, ennen kuin hän alkoi hommiin,” Ylitalo toteaa.

Effin käyttöliittymä on helppoEffin asentaja Jani Kanninen (oik.) esittelee käyttöliittymää Janne Ylitalolle (vas.). ”Odotuksena minulla on säästää Effin avulla energiaa ja sitä kautta myös euroja”, Ylitalo kertoo.

Asennusten jälkeen Kanninen esittelee vielä Effin käyttöliittymää Ylitalolle. Käyttöliittymään syötetään aluksi talon nimi ja omat tiedot. Jos tapahtuu jotain akuuttia, kuten vesivuoto, lähettää järjestelmä viestin käyttäjälle. Ylitalo on tyytyväinen tästä ominaisuudesta:

”Vuotovahti tuo myös turvaa ja osaa itse reagoida sitten, jos pesukone sattuu valskaamaan.”

Käyttöliittymään voidaan määritellä ennakoidusti lämpötilat, säätää jokaisen huoneen lämpötiloja ja kosteutta, seurata sähkön hintaa sekä kokonaisvaltaisesta ohjata oman talon lämpötiloja.

”Äkkiseltään käyttöliittymä tuntui selkeältä ja helppokäyttöiseltä. Alussa luultavasti tulee jatkuvasti seurailtua ja säädeltyä lämpötiloja. Vuoden päästä sitten nähdään, miten paljon energiansäästöä on tullut ja paljonko rahaa siinä samassa on säästynyt”, Janne Ylitalo
summaa.

Näin Effi asennetaan

Effin huoneyksikkö1. Huoneyksikkö asennetaan talon jokaiseen huoneeseen.

Pattereiden taakse asennettava ohjain2. Pattereiden taakse asennetaan ohjain, jonka ansiosta patterin lämpöä pystytään säätämään langattomasti.

Keskusyksikkö3. Keskusyksikkö pyörittää koko systeemiä, ja se tarvitsee internetyhteyden toimiakseen.

Vuotovahti4. Vuotovahti astianpesukoneen alla turvaa ikäviltä yllätyksiltä.

Käyttöliittymä5. Käyttöliittymän avulla pystyy seuraamaan ja säätelemään kodin huoneiden lämpötilaa ja kosteutta.

Mikä Effi?