Kesätyöntekijät mukana messuilla ja tapahtumissa

Oulun Energian kesätyöläiset pääsevät työskentelemään useissa tapahtumissa keväällä ja kesällä.

Teksti Ville Koivuniemi | Kuva Seppo Kolehmainen

Toista kesää yhtiössä kesätöitä tekevä Jaakko Lampinen aloitti tapahtumien parissa työskentelyn tänä keväänä Rakentajamessuilla huhtikuun lopussa. Lampinen keskittyy kesällä sähkösopimusten solmimiseen. Hänellä on aikaisempaa kokemusta kesätapahtumissa työskentelystä viime vuoden Qstockista.

"Olen tykännyt työstä. Itse työ on todella vaihtelevaa. Erilaisia tilanteita tulee laidasta laitaan", Lampinen sanoo.

Hänen mukaansa tilanteiden selvittely tarjoaa usein haasteita, ja on siksi palkitsevaa. "Tämän sähkömaailman opettelu on ollut todella opettavaista. Jokainen asiakas on oma yksilö, jota täytyy muistaa kuunnella", Lampinen huomauttaa.

Oulun Energia saa vuosittain satoja kesätyöhakemuksia eri osastoille. Kesätyöpaikat tulevat hakuun tammikuun aikana, ja haku päättyy maaliskuun alussa.

"Jos puhutaan myynnistä ja -markkinoinnista, kesäharjoittelijat tulevat yleensä yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta, joissa aloja voi opiskella", Oulun Sähkönmyynnin myyntipäällikkö Marika Ilmola toteaa.

Kesätapahtumia joissa kesätyöntekijät ovat tänä keväänä ja kesänä aktiivisesti mukana ovat Rakentajamessujen lisäksi muun muassa festivaalit Bättre Folk Hailuodossa ja Qstock Oulussa.

"Qstockissa meidän kesätyöntekijät esimerkiksi latailevat festarikansan matkapuhelimien akkuja. Toki samalla keskustellaan myös meidän tuotteista ja palveluista", Ilmola sanoo.

Oulun yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Lampinen on havainnut, että opinnoista on hyötyä saman alan kesätöissä, ja toisin päin. Edelliskesän perusteella hän on oppinut, että työrytmi kannattaa pyrkiä pitämään vakiona ruuhkista riippumatta. Toki ruuhkat pyritään hoitamaan ripeästi, mutta hyvästä asiakaskokemuksesta ja asioiden hoitamisesta huolella alusta loppuun ei voi tinkiä.

"Jos liian vauhdikkaasti tekee, se ei ole hyvä. Vaikka ruuhkia on, rauhallisuus täytyy pitää", Lampinen täsmentää.

Ilmolan mukaan Oulun Energialla on hyvä konsepti tapahtumiin osallistumisessa, mutta jokainen tapahtuma on silti erilainen, ja vaatii omanlaisensa räätälöinnin.

"Esimerkiksi Suomen Tivolin kanssa järjestetään etuasiakastapahtuma. Kesätyöntekijät osallistuvat kesätapahtumissa ständityöhön, ja saavat siihen tietysti hyvän perehdytyksen."

Usein kesätyöläiset jatkavat töitään osa-aikaisena syksylläkin. "Usein nimenomaan opiskelijoilla on siihen myös mahdollisuus. Moni kesätyöläinen on sittemmin tullut Oulun Energian konserniin myös pysyvään työsuhteeseen", Ilmola toteaa.