Puhdas lähienergia - käyttäjien tuottamaa ja säästämää

TEKSTI:  Marko Sirviö   KUVITUS: Mikko Walamies

”Syvällä maan sisällä on kuuma. Ja sinne porataan iso putki, joka tuo lämpöä”, pähkäilee Oona, 12, maalämmöstä. ”Ilmalämpöpumppu on kuin käänteinen jääkaappi”, on netistä lukenut autoalaa opiskeleva Jere. Keski-ikäiset Sanna ja Heikki mieltävät lähienergiaksi tuulivoiman ja bioenergian suurten energiayhtiöiden tuottamana, samoin lukiolainen Vilma ajattelee lähiseudun voimaloita ja korkeita piippuja.

Lähienergia on käyttäjien itse säästämää, tuottamaa tai omistamaa puhdasta energiaa. Kyse on arkisista asioista ja valinnoista sekä helposti todennettavista hyödyistä.

”Esimerkiksi tehostat sähkölämmitystä ilmalämpöpumpulla ja tuotat itsellesi aurinkosähköä. Tai vaihdat öljylämmityksestä maalämpöön. Moni löytää lähienergian, kun tutut kehuvat että sähkölasku pienenee”, sanoo Suomen Lähienergialiitto ry:n järjestöpäällikkö Tapio Tuomi.

Lähienergialla on hyvä pöhinä päällä. Uusiutuvat vaihtoehdot ja älykkäät ratkaisut ovat esillä medioissa ja poliittisissa linjauksissa. Kuluttajien osallistuminen ja valinnan vapaus ovat uudenlaista tulevaisuutta.

Valtavirran energiamuodoksi on vielä matkaa, mutta hajautettu energiantuotanto on merkittävä osa kokonaisuutta jo nyt.

”Suomessa kulutetaan vuodessa vajaa 400 terawattituntia energiaa.

Varaavat tulisijat ja ilmalämpöpumput tuottavat tästä yli 20 terawattituntia. Suuren skaalan tuotantoa tulee aina olemaan, mutta mitä harvempaa on asutus, sitä merkittävämpään rooliin lähienergia tulee nousemaan pääenergiamuotona”, Tapio Tuomi toteaa.

Oulun Energia tarjoaa asiakkailleen Farmivirtaa – todellista lähienergiaa suomalaisilta pientuottajilta.

”Energiayhtiöiden ja kuntien suhtautuminen lähienergiaan vaihtelee suuresti. Oulun Energia suhtautuu kannustavasti ja katsoo eteenpäin”, kiittää Tuomi.

”Juuri siitä lähienergiassa on kyse; neuvotaan ja ohjataan ihmisiä tekemään älykkäitä ja fiksuja ratkaisuja.”

Lähienergia on ympäristöystävällistä ja kustannustehokasta

Lähienergia

Aurinkopaneelit muuttavat auringon valon sähköksi. Mitä kirkkaampi auringonvalo, sitä enemmän syntyy sähköä. Aurinkopaneeliin osuva puun tai toisen rakennuksen varjo vähentää sähköntuotantoa, pimeys ja lumipeite taas estävät sähköntuotannon.

Ilmalämpöpumppu lämmittää taloa siirtämällä lämpöä ulkoilmasta talon sisätiloihin. Pumppua voidaan käyttää myös talon jäähdyttämiseen. Ilmalämpöpumppu sopii kaikkiin taloihin.

Varaavassa tulisijassa polttopuilla lämmitetty tulisijan kiviaines toimii lämpöakkuna. Puuta polttamalla energiaa voidaan tuottaa juuri silloin kun sitä tarvitaan.

Maalämpöpumppu tiivistää lämmön ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitykseen ja veden lämmitykseen. Maalämpöä käytetään myös viilennykseen. Maalämpöä kerätään maaperästä putkissa kiertävän nesteen avulla.