Nyt on auringon aika

Maailmalla aurinkosähkö on nopeimmin kasvava energiamuoto. Myös Suomi on päässyt mukaan buumiin.

TEKSTI: Kari Arokylä KUVAT: Teemu Leinonen, NASA, SunPower, Technopolis

Oulun kaupunginteatterin Pikisali on huhtikuisena iltana lähes viimeistä sijaa myöten täynnä. Liki parisataa ihmistä on kerääntynyt kuulemaan, kun Oulun Energian asiantuntijat antavat tietoa kotitalouksille tarkoitetuista aurinkosähköjärjestelmistä.

Aurinkosähkö todella kiinnostaa. Kysymyksiä tulee paljon: Onko olemassa järjestelmiä, jotka seuraavat päivän mittaan auringon liikettä? Kuinka paljon invertteri syö sähköä? Pitääkö paneeleja putsata lumesta?

Oulun Energian liiketoimintajohtaja Jari Pirkola sanoo, että huhtikuun lopun tilaisuus oli yksi kaikkiaan noin kymmenestä, joita yhtiö on reilun vuoden aikana järjestänyt.

”Olemme kertoneet aurinkosähköstä yrityksille, taloyhtiöille ja kotitalouksille eri puolilla Pohjois-Suomea. Kiinnostus on kaikkialla ollut yhtä suurta”, hän iloitsee.

Vaikuttaa siltä, että aurinkosähkö on muun maailman tavoin lyömässä itseään läpi myös pohjoisessa. Ajatus siitä, että aurinkovoimaa ei kannata rakentaa pimeän talven Suomeen, on heitetty romukoppaan. Kesän pitkä valoisa aika korvaa suuren osan talven synkkyydestä.

On auringon aika.

Kapasiteetti kasvaa vauhdilla

Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola arvioi Suomen nyt tarttuneen aurinkoenergian kansainväliseen buumiin: aurinkovoiman kapasiteetti kaksinkertaistuu vuosittain.

Suomessa oli verkkoon kytkettyä aurinkosähköä vuonna 2016 noin 20 megawattia. Edellisenä vuonna vastaava luku oli noin 10 megawattia. Suomi jää kuitenkin hurjasti jälkeen esimerkiksi Tanskasta ja Ruotsista. Ensiksi mainitussa aurinkovoimaa oli kytkettynä verkkoon noin 900 megawattia, jälkimmäisessä noin 175 megawattia.

Vuoden 2016 loppuun mennessä oli maailmassa rakennettu aurinkosähkökapasiteettia noin 300 gigawattia. Pelkästään viime vuoden aikana sitä tuli lisää noin 75 gigawattia. Iso osa uudesta kapasiteetista syntyi Kiinaan, Intiaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin, mutta kasvu oli nopeaa eri puolilla maapalloa.

Renewables-raportin mukaan kaiken kaikkiaan 22 maassa oli vuonna 2015 niin suuri aurinkosähkön tuotanto, että se riitti kattamaan enemmän kuin yhden prosentin sähköntarpeesta. Esimerkiksi Italiassa aurinkosähkön osuus oli 7,8, Kreikassa 6,5 ja Saksassa 6,4 prosenttia.

Kannattavia investointeja

Kansainvälisesti aurinkovoima on nopeimmin kasvava sähköntuotannon muoto. Selitys on yksinkertainen – investoinnit siihen ovat Jero Aholan mukaan usein kannattavampia kuin fossiilisia polttoaineita käyttäviin laitoksiin.

”Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet merkittävästi. Niiden tuotantomäärät ovat niin valtavat, että skaalaedut painavat kustannuksia alaspäin. Lisäksi voimaloiden teknologia ja tehokkuus ovat parantuneet”, hän kertoo.

Professori Ahola laskee aurinkovoimaloiden tarjoavan yritys- ja yhteisökohteissa noin 5-8 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle. Uusia rahoittajia niille onkin löytynyt jatkuvasti.

Sähköverkon hallinnalle vaihtelevan tuotannon – aurinkovoiman ja tuulivoiman – osuuden kasvu suhteessa koko tuotantoon tuo isoja haasteita.  Ahola huomauttaa, että sähköjärjestelmän toimintaperiaatteiden täytyy muuttua.

”Kulutuksen täytyy jatkossa joustaa tuotannon mukaan. Tarvittava ohjaus tapahtuu digitaalisten ratkaisujen avulla. Merkittävään asemaan nousevat myös erilaiset energiavarastot, joihin sähköä voidaan varastoida niin lyhyemmäksi kuin pitemmäksi ajaksi”, hän kuvailee.

Jättiläisiä maailmalla

Maailmalla rakennetaan jatkuvasti suurempia aurinkovoimaloita. Jättimäisiä laitoksia nousee kiihtyvään tahtiin muun muassa Intiaan ja Kiinaan, jotka perinteisesti ovat nojanneet energiantuotannossaan fossiilisiin polttoaineisiin. Molemmat maat ovatkin ilmoittaneet lisäävänsä merkittävästi panostuksiaan uusiutuvaan energiaan.

Huhtikuun lopulla intialainen The Hindu Business Line kertoi, että aivan lähiaikoina valmistuu kokonaisuudessaan käyttöön Kurnool Ultra Solar Park, jonka teho on peräti 1 000 megawattia. Voimalaitos on tiettävästi lajissaan maailman suurin.

Ja vastikään Kiinassa alkoi brittilehti The Guardianin mukaan sähköä tuottaa Longyangxia Dam Solar Park, jonka teho on puolestaan 850 megawattia – kooltaan maailman kakkonen.

Longyangxia Dam Solar ParkKiinan Longyangxia Damin aurinkovoimalassa on neljä miljoonaa paneelia.

Teslakin jo mukana

Aurinkoenergiaan on tarttunut myös tunnettu yhdysvaltalainen sähköautojen valmistaja Tesla. Yhtiö ilmoitti toukokuussa aloittavansa aurinkosähköä tekevien kattotiilien myynnin. Asiasta kertoi yhtiön perustaja Elon Musk.

Tesla ryhtyy ottamaan aurinkosähköä tuottavien tiilien tilauksia vastaan”, hän tviittasi äskettäin.

Muskin mukaan tiiliä voi tilata lähes mihin maahan tahansa. Toimitukset alkavat Yhdysvaltoihin tämän vuoden aikana ja muualle maailmaan ensi vuonna. Hän on kertonut, että yhtiö halua mullistaa aurinkovoiman samalla tavalla kuin sähköautoilun.

Teslan ratkaisun idea on, että katolle ei asenneta erillisiä aurinkopaneeleja, vaan koko katto rakennetaan aurinkosähköä tuottavista tiilistä, joille yhtiö lupaa ikuisen takuun. 

Osa julkisivua

Aurinkopaneelit voivat olla myös osa rakennuksen julkisivua. Tästä on hyvä osoitus Technopoliksen Peltolan-kampuksella Oulussa sijaitseva toimistotalo. Rakennuksen yksi betonielementeistä tehty seinä kaipasi korjausta. Technopolis ei tyytynyt perinteiseen ratkaisuun, vaan osana remonttia seinän ulkopintaan kiinnitettiin kevättalvella aurinkopaneelit.

Kaikkiaan seinässä on nyt 32 kappaletta 320 watin paneeleja. Aurinkosähköjärjestelmän teho on noin kymmenen kilowattia. Technopoliksen kiinteistöpäällikkö Petri Puustinen on tyytyväinen ratkaisuun.

”Tässä tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla: julkisivuremontti ja aurinkovoimala. Järjestelmän tuottama sähkö menee kiinteistön yleiseen käyttöön”, hän toteaa.

Aurinkovoimala sopii Puustisen mukaan kaikin tavoin mainiosti ympäristöasioiden hyvän hoidon tärkeyttä korostavalle Technopolikselle.

Technopoliksen Peltolan-kampuksen aurinkoseinäTechnopoliksen Peltolan-kampuksella Oulussa asennettiin aurinkopaneelit rakennuksen seinään osana julkisivuremonttia.