Minikopteri väijyy linjoilla ja turvesoilla

TEKSTI: Antti Leikas KUVAT: Timo Heikkala

”Näin viime kesänä Muhoksella, miten 15-vuotias poika lennätti näppärän näköistä laitetta”, kertoo Oulun Energia laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen. ”Jäin miettimään, olisiko minikopterista hyötyä turvesoilla.” Pohdiskelu eteni ja lentävä laite päätettiin hankkia. ”Emme ehtineet ennen talven tuloa tehdä kuin muutaman koelennon, mutta se riitti. Olimme vakuuttuneita.”

Tänä kesänä koptereilla voidaan valvoa satojen hehtaarin suoalueita ja tarkastaa sähkölinjoja nopeammin kuin koskaan ennen.

Turvallista tarkkailua

Minikopterit eli dronet ovat viime vuosina lisänneet suosiotaan valtavasti, ja niiden hinnat ovat tulleet tavallisen kuluttajan ulottuville. Tämän vuoksi sekä lainsäätäjällä että liikenteen turvallisuusvirasto Trafilla on tullut kiire päivittää miehittämättömien ilma-alusten säädökset ajan tasalle.

Uhkakuvat väkijoukkoon holtittomasti syöksyvistä, muutaman kiloin painoisista säksättimistä ovat saaneet viranomaiset ehkä liiankinvarovaisiksi, sillä useimpien laitteiden turvaominaisuudet ovat jo lähtökohtaisesti hyvällä tasolla. Ammattitason laitteista löytyy muun muassa automaattinen esteentunnistus.

”Oivalsimme pian, että minikopterin hyödyt turvesuolla ovat jopa suuremmat kuin aluksi kuvittelimme”, Tarja Väyrynen sanoo.

”Sillä voidaan tarkistaa 200 hehtaarin turvesuon vesiensuojelurakenteet murto-osassa siitä ajasta, joka tarvittaisiin kun vedetään kumisaappaat jalkaan ja lähdetään tarpomaan hetteikköön. Ja tulva-aikana suolle ei päästä kävellen lainkaan”, Väyrynen muistuttaa.

Ei vain turvesoille

Oulun Energian omistama Turveruukki Oy hallinnoi yhteensä kahdeksaakymmentä eri turvetuotantoaluetta, joten valvottavaa riittää.

”Mutta minikopterin käyttö ei rajoitu pelkästään valuma-alueiden valvontaan. Sitä voidaan käyttää apuna vaikkapa palotilanteissa kartoittamaan paloalueen rajoja”, kertoo Väyrynen.

Urakoinnin puolella minikopterin lennättämisestä vastaava palvelupäällikkö Janne Keränen kertoo, että Oulun Energia on hankkimassa jo kolmatta dronea.

”Meille näistä on hyötyä esimerkiksi myrskytuhojen kartoituksessa tai aktiivisessa vianhaussa, kun kerätty videomateriaali auttaa ennakoimaan ja estämään ongelmia. Tällaiset laitteet ovat tulleet ammattikäyttöön jäädäkseen”, arvioi Keränen. ”Minikopterilla voidaan lentää turvallisella etäisyydellä etsimässä vikaa vaikkapa keskijänniteverkon ilmalinjasta.”

Tarja Väyrysen mukaan minikoptereiden käyttö laajenee sen myötä, kun niiden ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista opitaan lisää. Hän lupaa, että kaikki maastovalvojat koulutetaan lennättämään niitä, ja lisää laitteita hankitaan tarpeen mukaan.

Palvelupäällikkö Janne Keränen minikopterin ohjaimissa

Minikopteri eli drone DJI PHANTOM 4

  • Paino 1 380 g
  • Nousunopeus 6 m/s
  • Lentonopeus 20 m/s
  • Lentoaika akulla 30 min
  • Ohjaussignaalin kantomatka 7 km
  • Viisisuuntainen esteentunnistusjärjestelmä
  • Pystyy lentämään jopa 10 m/s tuulessa