Raskas lumi ja huurre on sähkölinjojen vihollinen

Oulun Energian erikoisjoukko Myrskypartio auttaa tuulessa ja tuiskussa ympäri Suomea.

Teksti Soile Suvanto | Kuvat Sakke Hyytinen, Antti Seppänen

Kun verkostoasentaja Toni Arolan matkapuhelimeen tuli viesti tammikuun alkupuolella, oli hän saman tien valmiina lähtöön. Näin olivat myös kymmenkunta muuta Oulun Energia Urakointi Oy:n Myrskypartioksi kutsutun yksikön työntekijää, jotka pakkasivat moottorikelkat, moottori-, oksa- ja heittosahat sekä muut tarvikkeet ja matkasivat tällä kertaa korjaustehtäviin Kainuuseen.

Sähköt olivat pahimmillaan poikki Kainuussa yli 6 000 taloudelta, kun raskas lumikuorma teki tuhojaan muun muassa taivuttamalla puita sähkölinjojen päälle.

Arola on ollut Myrskypartion keikoilla monessa mukana, mutta tällä kertaa poikkeuksellista oli se, että moottorikelkkojen lisäksi tarvittiin jopa armeijan kaluston apua kohteisiin pääsemiseksi.

Olosuhteet Kainuussa olivat hyvin hankalat.

”Olosuhteet Kainuussa olivat hyvin hankalat. Päivässä oli vain muutama tunti valoisaa aikaa, muuten oli koko ajan pimeää. Työtehtävät olivat vikojen korjausta ja huurteen poistoa”, Toni Arola kertoo.

Arola teki Kainuuseen kolme reissua ja kaikkiaan Suomussalmella, Puolangalla ja Hyrynsalmella meni noin kymmenen vuorokautta. Sähkökatkostilanteissa tehdään pitkää päivää.

”Kyllähän ne työpäivät tahtovat venyä 16 tuntiin ja ylikin. Välillä pitää vähän levähtää, että järki pysyy päässä”, Arola naurahtaa.

Lumivaroituksia seurataan tarkasti

Tämän talven lumiongelmat Kainuussa eivät asiantuntijoiden mukaan varsinaisesti olleetkaan tykkylumen aiheuttamia, vaan raskaan lumikuorman tai huurteisen lumen. Joka tapauksessa raskas lumi aiheuttaa isoja ongelmia.

”Huurretykyssä ilmankosteuden ja pakkasen vuoksi johdoille kertyy huurretta tai kuuraa ja sitten kun alkaa sataa märkää lunta, se tarttuu ja kertyy johdoille ja aiheuttaa ongelmia. Toisaalta jos lauhan jälkeen pakastuu oikein huolella ja tulee voimakas lumisade, niin huurretta alkaa kertyä puihin ja johtoihin silloinkin”, Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n käyttöpäällikkö Matti Lehto kuvailee.

Matti Lehto seuraa tarkoin Ilmatieteen laitoksen lumivaroituksia.

”Kun märkää lunta sataa ja sitä alkaa johdoille kertyä, alamme partioida ja seurata tilannetta”, Lehto sanoo.

Oulun alueella pitkiltä sähkökatkoilta on tänä talvena toistaiseksi vältytty. Sanginjoelta Kiiminkiin menevällä osuudella lumikuormat aiheuttivat joulu-tammikuussa joitakin lyhyitä vikoja. Runsas märkä lumisade, jäätävä sade ja tykky voivat kaataa puita sähkölinjoille johtoalueiden ulkopuolelta ja pahimmillaan painavat johdot jopa maahan asti katkaisten niitä ja vaurioittaen pylväsrakenteita.

Verkkoa saneerataan sääuhat huomioiden

Oulun Energia on saneerannut pitkäjänteisesti sähköverkkoaan ja rakentanut uutta verkkoa huomioiden sääuhat. Lehto kertoo, että Yli-Iissä tilannetta on tänä talvena helpotettu raivaamalla erityisellä sakasahalla johtoaukkojen reunaoksistoja, jolloin oksapaino saatiin ulospäin johdosta. Ilmajohtoja on myös kaapeloitu maan alle esimerkiksi Kiimingissä ja Jäälissä.

Sähkökatkoksiin varaudutaan myös verkostoautomaatiota lisäämällä.

”Vikoja voidaan rajata kauko-ohjattavilla kytkinlaitteilla ja maastokatkaisijoilla saadaan muutettua suojausalueita siten, että sähköt eivät katkea aina sähköasemalta asti”, Lehto kertoo.

Rantakairassa ilmajohdot pääosin teiden varsilla

Oulussa valtaosa sähkökaapeleista on jo maan alla. Erilaisia ilmajohtoja on noin 650 kilometriä. Rantakairan Sähkön alueella Simossa ja Kuivaniemellä tilanne on taas toinen. Pääosa sähköverkosta eli noin tuhat kilometriä on ilmajohtoa.

”Sääolosuhteet ovat olleet meille suosiolliset tänä talvena. Meillä ei ole ollut isompia ongelmia”, Rantakairan Sähkön toimitusjohtaja Pasi Syrjälä sanoo.

Osatekijä Rantakairan Sähkön alueen sähköverkon vakauteen on sekin, että jo 1970-luvulta lähtien ilmajohdot rakennettiin määrätietoisesti tien varteen, jolloin huolto- ja korjaustyö on vaivattomampaa.

”Lisäksi meillä on hyvä raivausohjelma eli kuuden vuoden välein raivaamme linja-alukset huolella ja käymme samalla vierimetsien puustoa läpi”, Syrjälä sanoo.

Syrjälä ei pidä maakaapelointia järkevänä ratkaisuna Rantakairan Sähkön alueella.

”Se on täällä haja-asutusalueella tarpeettoman kallis operaatio. Yleensä vian etsiminen alkaa muutamissa minuuteissa ja tunnissa tai parissa vika on saatu korjattua”, Syrjälä sanoo.

Kymmenen vinkkiä sähkökatkon varalle

  1. Älä ruuhkauta vikapalvelua turhaan. Sähköyhtiö valvoo jakeluverkkoa ympäri vuorokauden ja tietää, milloin sähköt ovat poikki. Tarkista ajantasainen tilanne valtakunnalliselta sähkökatkokartta.fi -sivulta.
  2. Älä koske sähkölinjoihin. Hyvä nyrkkisääntö on, että mihinkään, mikä koskee sähkölinjoihin, ei saa tarttua. Ilmoita vikapalveluun tai hätäkeskukseen, jos huomaat sähkölinjoilla vaurioita tai kaatuneita puita.
  3. Syö ruoat ensin jääkaapista. Talvella ruoat on hyvä laittaa ulkotiloihin. Älä avaa pakastinta turhaan.
  4. Varaa vettä riittävästi puhtaaseen kannelliseen astiaan. Jos katko pitkittyy, viranomaiset aloittavat vedenjakelun. WC:n voi huuhdella noin puolella ämpärillisellä vettä; myös lumi- tai sadevesi käy.
  5. Käännä kodinkoneista virta pois päältä. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.
  6. Seuraa uutisia radiosta tai internetistä. Internet-yhteyksiä tarjoavat yritykset ovat turvanneet omat palvelimensa varavoimalla.
  7. Pidä kotona toimiva taskulamppu. Varaa myös paristoja sekä kynttilöitä ja tulitikkuja. Voit ladata matkapuhelintasi autossa.
  8. Kun asuntosi viilenee, pue päälle lämpimiä, mielellään villaisia vaatteita. Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa, pysyt lämpimänä paremmin, jos teet vilteistä teltan pöydän ympärille ja nukut siellä.
  9. Pidä mukanasi pieni summa käteistä. Rahaliikenne vaikeutuu heti eikä esimerkiksi polttoainetta voi ostaa. Pidä autossa neljäsosa tankillinen polttoainetta.
  10. Jos sähkölaitteet toimivat oudosti, katkaise sähköt pääkytkimestä. Jos osa valoista palaa kirkkaana ja osa himmeänä, voi syynä olla vaarallinen nollavika. Tällöin vesihanoista tai tiskipöydästä voi saada sähköiskun. Katkaise sähköt pääkytkimestä välittömästi koskettamatta metalliosiin ja ilmoita sähköverkkoyhtiösi vikapalveluun.


Asiantuntijana käyttöpäällikkö Matti Lehto Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy. Lisätietoa: Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden laatima Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas.