Kaukolämpöosaamista Oulussa savolaisittain

Oulun Energian lämpöpalvelujen valikoima on laajentunut asennus- ja korjaustöihin. Kysyntää tyydyttämään on palkattu LVI-alan ammattilaiskaksikko.

Teksti Jarno Mällinen | Kuvat Vesa Ranta

Tulikuuma putkenpätkä sihahtaa lumeen pakettiauton takana. LVI-asentaja Antti Leinonen astuu autosta ja ottaa suojalasit silmiltään. Kulmikas putki piti hitsata tavaratilassa uudisrakennuksen pihamaalla, sillä sisätiloihin ei ehditty saada tulityölupaa. Muita mutkia ei ole matkassa.

Antti Leinonen hitsaa kaukolämpöputkia tarvittaessa vaikka Oulun Energian pakettiauton perällä.

”Tarkkaan vain täytyy hitsata, että putki tulee suoraan kulmaan ja kestää 21 barin paineen”, Leinonen sanoo ja astelee viereiseen ulkorakennukseen.

Sisällä Tapani Jauhiainen askartelee lämmönjakokeskuksen kimpussa. Vai onko se lämmönsiirrin, lämmönvaihdin vai…

Tapani Jauhiainen asentaa uutta lämmönjakokeskusta.

”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”, Jauhiainen sanoo savolaisittain viäntäen. Hän on kotoisin Kuopiosta, ja myös Leinonen on muuttanut Ouluun Itä-Suomesta.

Ympäristönvaihdoksen taustalla on Oulun Energian lämpöpalvelujen laajeneminen tilaustöihin, LVI-urakoitsijoiden areenalle. Yhtiö tarjoaa asennus- ja korjauspalveluja jo kolmatta vuotta, mutta nyt homma on käynnistynyt toden teolla, kertoo työnjohtaja Esa Vanttaja.

”Lähdimme liikkeelle aluksi pienimuotoisesti omalla väellä. Pian huomasimme, että tälle on kysyntää ja otimme nämä kaksi LVI-ammattilaista töihin.”

Vihreä vesi kertoo: lämmönjakokeskus vaihtoon

Jauhiainen on Oulun Energian leivissä toista vuotta, Leinonen aloitti 2. tammikuuta. Apuvoimina toimii kaksi Oulun Energian pitkäaikaista sähköasentajaa. Suurin osa tilaustöistä on asennuksia ja saneerauksia, kuten öljylämmityksen korvaamista kaukolämmöllä, mutta
talvikaudella korjaustyöt korostuvat.

”Kaukolämmön viat tulevat ilmi, kun kelit vaihtuvat”, Jauhiainen toteaa. ”Korjaushommia on nyt viikoittain. Vanhoissa omakotitaloissa saatetaan aloittaa yhdestä viasta ja löytää viisi tai kuusi.”

Oulun Energia on toki ennenkin korjannut kaukolämpölaitteita: jos vika on yhtiön laitteissa, kuten putkistoissa ja mittareissa, korjaus tapahtuu edelleen firman piikkiin. Monesti vikailmoitukset johtivat kuitenkin tilanteisiin, joissa asiakkaat kysyivät, voisiko yhtiö hoitaa myös heidän laitteistoissaan olevat viat. Ja niin palvelu laajeni.

”Pystymme korjaamaan suurimman osan pientalojen kaukolämpövioista, ja osaaminen on laajentunut jo isompienkin kohteiden suuntaan”, työnjohtaja Vanttaja sanoo.

”Suurin osa on säätölaitevikoja: rakennus ei saa lämpöä tai lämmintä käyttövettä. Pakkasilla sellainen on korjattava vuorokauden sisällä, ja me pääsemme käymään mihin aikaan tahansa. Päivystys pelaa ympärivuorokautisesti.”

Käyttövettä lämmittävän lämmönsiirtimen uusimistarpeen taas huomaa vaikkapa siitä, että hanasta alkaa tulla vihreää vettä. Palveluihin kuuluu myös erilaisia kaukolämmön kuntotarkastuksia. Valikoima löytyy Oulun Energian nettisivuilta Lämpöpalvelut-otsikon alta. LVI-yritykset ovat siis saaneet uuden kilpailijan.

”Tässä kohteessa ensiöpuoli tulee osaksi Oulun Energian kaukolämpöverkkoa. Asennuksen voisi tehdä joku LVI-liikekin, mutta rakennuttaja valitsi urakoitsijaksi meidät”, Vanttaja havainnollistaa.