Energiatili ja mobiilisovellus on helppo ottaa käyttöön

Isäni oli aikanaan tarkan markan mies ja piti käsin kirjanpitoa energiankulutuksesta. Hän seurasi energiamittarin lukemia ja teki vertailuja eri vuosien kulutuksesta ja otti huomioon kylmien ja leutojen talvien vaikutuksen kulutukseen.

Teksti Soile Suvanto | Kuva Mikko Walamies

Tuosta on jäänyt kytemään pieni kiinnostuksen poikanen asiaan ja päätin vihdoin perustaa itselleni Energiatilin. Se olisi nykyaikainen tapa seurata sähkönkulutusta. Kuinka tili sitten perustetaan?

Internetiin vaan ja hakusanaksi Oulun Energia ja Energiatili ja sitä kautta rekisteröityminen lähtee liikkeelle. Rekisteröitymistä varten kannattaa kaivaa sähkölasku esiin ja siitä tieto omasta asiakasnumerosta ja käyttöpaikkanumerosta. Näitä tietoja kysytään rekisteröitymisen aikana.

Jos tietoja ei ole jostain syystä saatavilla, eipä hätää, chatti auttaa saman tien rekisteröitymisen aikana löytämään tiedot. Apua voi kysyä myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Rekisteröityminen alle viidessä minuutissa

Itselläni koko rekisteröitymiseen meni alle viisi minuuttia. Käyttäjätunnukseksi kannattaa muuten laittaa oma sähköpostiosoite ja salasanassa puolestaan pitää olla ainakin yksi iso alkukirjain, yksi numero ja vähintään kahdeksan merkkiä yhteensä.

Tämän jälkeen alkoikin mielenkiintoisin vaihe, kun pääsin tutkimaan omia sähkönkulutustietojani vuosi-, kuukausi-, viikko-, päivä- ja tuntitasolla.

Palvelussa pystyy tekemään erilaisia vertailuja. Se kertoo automaattisesti myös Oulun Energian ja osakasyhtiöiden asiakkaille kulloinkin vallinneen ulkolämpötilan, joten sitä tietoa ei tarvitse erikseen lähteä mistään etsimään. Ja Excel-fanaatikoille tiedoksi; kaikki tämä löytyy valmiina myös Excel-tiedostona!

Omat vuoden suurimmat sähköpiikkipäiväni löytyivät 23. joulukuuta ja 29. joulukuuta. Innokkaasti on taidettu meillä kinkkua paistella ja muutenkin ruokia valmistaa noina päivinä. Yksi hyvin kätevä Energiatilin ominaisuus on se, että sähkönkulutusraportit voi tilata sähköpostiin, joten tilille ei välttämättä tarvitse muistaa kirjautua katsomaan kulutustietojansa.

Toinen äärimmäisen näppärä tsekkauskeino on Pohjoista voimaa -mobiilisovellus, josta voi kulutustietojen lisäksi pyytää vaikkapa sähkötarjouksen tai katsoa asiakasetuja. Etuasiakaskortti kulkee myös aina mukana sovelluksessa. Mobiilisovelluksen voi ladata puhelimeen tai tablettiin GooglePlaysta tai AppStoresta ja sovellukseen voi kirjautua Energiatilin tunnuksilla.

Mitä isän merkinnöistä jäi käteen?

Niin. Ja mitä isän merkinnöistä jäi käteen. Se tuli todettua moneen kertaan, että kaukolämpö yhdistettynä hyvään leivinuuniin oli isän mielestä erinomainen ratkaisu. Taitaapa olla vieläkin.