Energiamurrosta edistämässä

Energiamurros vyöryy vauhdilla eteenpäin. Tämän myötä energiaa tuotetaan yhä enemmän uusiutuvasti. Samalla ilmastonmuutosta aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee reipasta tahtia.

Maailma, Suomi ja Oulu – energiamurros tuntuu kaikkialla. Se tuntuu vahvasti myös Oulun Energiassa. Haluamme olla mukana murrosta tekemässä ja auttaa myös asiakkaitamme osallistumaan siihen.

Energiamurroksen kärjessä kulkevat Kiina, Intia, Yhdysvallat, Japani ja Saksa. Ja voimaa sille antaa aurinko. Tätä nykyä aurinkoenergiaa pystytetään enemmän kuin mitään muuta energiamuotoa. Vuoden 2017 loppuun mennessä maailmassa oli rakennettu  aurinkosähkökapasiteettia noin 400 gigawattia (400 000 000 kilowattia). Tänä vuonna määrän on arvioitu lisääntyvän 100 gigawatilla.

Vertailun vuoksi: Suomen tehontarve korkeimman kulutuksen aikaan on noin 15 gigawattia. Ja 400 gigawattia riittäisi täyttämään noin 20 kertaa Suomen vuotuisen sähköntarpeen. Toinen edelleen vahvassa kasvussa oleva energianlähde on tuuli.

Suomi on energiamurroksessa hyvin mukana. EU:n tavoitteen mukaan energian loppukäytöstämme pitäisi vuoteen 2020 mennessä olla 38 prosenttia uusiutuvaa. Nyt näyttää siltä, että pääsemme tähän hyvissä ajoin. Uusiutuvan energian osuus sähköstä, lämmöstä ja liikenteen polttoaineista oli Suomessa arvioiden mukaan jo viime vuonna yli 40 prosenttia.

Energiamurros etenee täälläkin monella rintamalla. Muutama esimerkki: tuulivoiman määrä kasvoi vuonna 2017 peräti 500 megawatilla ja nousi hiukan yli 2 000 megawattiin. Verkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti puolestaan tuplaantuu vuosittain. Viime vuonna sen määrä nousi 50 megawattiin. Eikä kotimaista bioenergiaa voi mitenkään unohtaa. Uusiutuvilla energialähteillä – joista iso osa oli puuta – tuotettiin Suomessa vuonna 2017 sähköstä 47 prosenttia ja kaukolämmöstä 36 prosenttia.

Oulun Energian suurin ponnistus energiamurroksen edistämiseksi on uuden biovoimalaitoksen rakentaminen. Työt Laanilan teollisuusalueella alkavat tulevan kesän aikana. Suuri biovoimalaitos enemmän kuin puolittaa energiantuotantomme hiilidioksidipäästöt. Olemme myös panostaneet kovasti aurinkoon ja asentaneet asiakkaillemme jo satoja aurinkosähköjärjestelmiä, joista monet kuuluvat Suomen suurimpiin. Tuotamme myös itse aurinkosähköä Toppilassa. Jatkossa ryhdymme myös tarjoamaan aurinkosähköjärjestelmiä maatiloille yhdessä MTK:n kanssa.

Energiamurros on taas tapahtumassa luonnossakin. Valo lisääntyy. Mukavaa kevättä!

Seppo Tuomi