Jäähdytystä taivaan täydeltä

Aurinkosähköllä tasataan pitopalvelun kulutuspiikkejä ja jäähdytetään työtilat.

TEKSTI: Päivi Mäkinen KUVAT: Vesa Ranta

Pitopalvelu Patarouvassa Kellossa sähkönkulutus on suurimmillaan, kun kesäpäivä on kauneimmillaan. Oikein kuumalla säällä jatkuvasti käyvät kylmälaitteet saattavat haukata 5-9 kilowattituntia energiaa. Koneiden tuottaessa kylmää niiden ympäristö lämpenee ja pitopalvelun varastossa saattoi olla pahimmillaan 30–40 astetta lämmintä.

Keittiössäkin tarkeni: suurkeittiömallinen tiskikone ja uunit tuottavat paljon lämpöä, kun niitä käytetään. Lämpö ei tunnetusti luita riko, mutta kylmälaitteita niidenkin edestä.

”Viime juhannusaattona kylmälaitteita meni rikki kuumuuden takia. Kaikki niissä olleet elintarvikkeet menivät pilalle ja edessä oli 7 000 euron remontti”, sanoo Patarouvan yrittäjä Irma Pietilä.

Pietilöiden tuttava oli asennuttanut taloonsa aurinkopaneelit jo aiemmin ja hänen kanssaan keskusteltua aurinkoenergian käyttöä alettiin pitopalvelussa miettiä vakavasti. Kesä ja sähkönkulutuspiikki oli taas edessä ja ratkaisun oli löydyttävä nopeasti. Aurinkopaneelit päätettiin hankkia loppukeväästä ja parin viikon kuluttua päätöksestä järjestelmä olikin jo käyttövalmiina katolla.

Patarouvan Irma ja Kaisa PietiläIrma ja Kaisa Pietilän työskentelyolosuhteet muuttuivat kokonaan aurinkopaneelien asennuksen jälkeen.

Mukavammat työskentelyolosuhteet

Patarouvan aurinkovoimalan teho on seitsemän kilowattia. 27 aurinkopaneelia on tuottanut parin ensimmäisen kuukauden aikana energiaa vähän yli 2 000 kilowattituntia. Se menee pääasiassa toimitilojen jäähdyttämiseen: ulos myytäväksi energiaa ei juuri jää.

Laitteisto maksoi verottomana vähän yli 10 000 euroa. Yritys sai siihen 25 prosentin energiatuen. Takaisinmaksuaikoja ja tuotto-odotuksia ei päättämisen hötäkässä ehditty laskea, mutta hyödyt näkyvät jo.

”Työskentelyolosuhteet muuttuivat kokonaan. Aurinkopaneelien ansiosta jäähdytystä raskii käyttää ja työtiloissa lämpötila on korkeintaan 25 astetta”, sanoo Irman tytär Kaisa Pietilä.

Uusi energiamuoto on vaikuttanut myös työskentelytapoihin: nyt tiskikoneet napsautetaan päälle silloin, kun aurinko paistaa.

Suurille ja pienille

Oulun Energia on toteuttanut laajan kirjon aurinkoenergiaratkaisuja. Asiakkaiden koko vaihtelee suuryrityksistä ja julkisyhteisöistä pienyrittäjiin. Yhteinen nimittäjä on, että päivän aikaan energiantarve on suuri. Näin on esimerkiksi liikekiinteistöissä ja toimistoissa, samoin pienteollisuudessa.

Myös lounasravintola tai kahvila kuluttaa energiaa päiväsaikaan, jolloin aurinkokin paistaa. Investoimaan houkuttaa myös energiatuki: yritykset ja yhteisöt voivat saada tukea maksimissaan 25 prosenttia kokonaisinvestoinnista, kun aurinkovoimala hankitaan kohteeseen, jossa sitä ei ennestään ole. Asuinkiinteistöjä tuki ei koske.

Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaaran mukaan verrattain pienenkin yrityksen on järkevä investoida aurinkoenergiaan: yritys voi laittaa rahansa johonkin, joka tuottaa.

”Esimerkiksi jäähdytysenergia on helppo tuottaa sataprosenttisesti aurinkosähköllä, jos vain kattopinta-alaa on tarpeeksi”, sanoo Tuomivaara.

Esimerkiksi Oulun kaupunginkirjaston jäähdytys hoidetaan aurinkoenergialla. Kirjaston katolla sijaitsevat aurinkopaneelit tuottavat keskellä päivää energiaa niin, että koko talon kiinteistösähkön tarve täyttyy.

Voimalan koko arvioidaan tapauskohtaisesti. Kattopinta-alan määrä ja asiakkaan kulutusprofiili ratkaisevat, kun haetaan maksimihyötyä ja optimaalisen kokoista ratkaisua.

Oppia omakotitaloista

Oulun Energia aloitti aurinkoenergiaratkaisujen tarjoamisen 2014. Pilottikokeilut tehtiin omakotitaloissa ja samalla saatiin hyvää oppia suurtenkin voimaloiden rakentamiseen. Tuomivaaran mukaan hyvää palautetta on saatu juuri järjestelmän toiminnasta: kaikki toimii kuten pitääkin.

Tuomivaara arvioi, että Oulun Energia on kehittynyt varsinkin järjestelmien suunnittelussa: ”Se sujuu nyt nopeammin kuin alussa. Oppi kertyy kokemuksen kautta ja sitä taas ei saa kuin tekemällä”.


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Sulakkeen yritysnumerossa 1/2016.