farmivirta

Edelläkävijä luo uusia liiketoimintamalleja

Energia-alan murros vaatii ennakkoluulottomuutta ja uskallusta.

TEKSTI: Marko Sirviö KUVAT: Kreetta Järvenpää

Positiivinen pöhinä on lievä ilmaus siitä kiinnostuksesta, jota Oulun Energian ja oululaisen rivitaloyhtiö As Oy Kastellinhelmen rajoja rikkova yhteistyö on nostattanut kiinteistö- ja energia-alalla. Uuden toimintamallin luoneiden kumppanien pilottihankkeessa taloyhtiön aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön ylijäämä hyvitetään asukkaiden sähkölaskussa.

Sinikasvis Ky, Sukeva

Farmivirtaa auringosta ja puusta

Sinikasvis Ky tuottaa Farmivirtaa ainutlaatuisella aurinkopaneeleiden ja puukaasulaitoksen muodostamalla hybridiratkaisulla Sukevalla Pohjois-Savossa.

Marjantuotantoon ja -jalostukseen erikoistunut Sinikasvis on panostanut energiaomavaraisuuteen ja rakentanut itselleen korkean hyötysuhteen ratkaisun, joka hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja suomalaista metsähaketta.

Eerin Rosenström, Kuhalankoski

Museovesivoimaa Kanta-Hämeestä

Yrittäjä Eerin Rosenström tuottaa vesivoimaa idyllisellä ja historiaa huokuvalla Kuhalankosken vesivoimalaitoksella vanhan kehräämön alueella keskellä Forssan kaupunkia. Erinomaisesti säilynyt rakennus on yksi vanhimmista säilyneistä voimalaitosrakennuksista Suomessa, sillä rakennuksen vanhin osa on otettu käyttöön jo vuonna 1877.

Fiskarsin Voima, Raasepori

Vesivoimaa historiallisesta Fiskarsin Ruukista

Fiskarsin Voima tuottaa Farmivirtaa historiallisesti arvokkaassa Valssaamonkosken voimalaitoksessa, joka sijaitsee idyllisessä Fiskarsin Ruukissa Raaseporissa. Vanha vesivoimalaitos ehti olla poissa käytöstä yli kaksikymmentä vuotta, mutta pitkäjänteisen kunnostustyön myötä se tuottaa jälleen uusiutuvaa sähköä.

Alpuan kehitys ry, Alpua

Hakesähköä Alpuan kylästä

Alpuan kehitys ry tuottaa Alpuan kyläkoulun tontilla sähköä ja lämpöä Volterin pienvoimalalla. Polttoaineena käytetään puhdasta ensiharvennuspuista saatua haketta seudun metsistä. Alpuan kyläkoulu sijatsee Heikkarinkankaalla entisen Vihannin, nykyisen Raahen alueella.

Alpuan hakesähköä on myynnissä noin 50 000 kWh vuodessa. Ostamalla Alpuan Farmivirtaa olet mukana tukemassa Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2014 kyläksi valitun yhteisön elinvoimaisuutta.

Vakkolan Voima, Askola

Historiallista pienvesivoimaa Vakkolasta ja Haapakoskelta

Vakkolan Voiman vanhat vesivoimalaitokset tuottavat Farmivirtaa kahdessa kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa kohteessa, Vakkolan kylässä Askolassa ja Haapakosken Ruukin alueella Pieksämäellä. Molemmilla voimalaitoksilla on pitkät perinteet, sillä sähköntuotantoon valjastetut kosket ovat olleet kestävällä tavalla hyötykäytössä jo satoja vuosia.

Kiinteistö Oy Oulun Tarve

Farmivirtaa puuta kaasuttamalla

Kiinteistö Oy Oulun Tarve tuottaa Farmivirtaa puuta kaasuttamalla Oulun Kivikkokankaan asuinalueella. Kohteessa tuotetaan sähköä ja lämpöä taloyhtiön tarpeisiin Volterin omasähkövoimalalla ja omasta käytöstä ylijäävä sähkö myydään Farmivirraksi. Polttoaineena käytetään suomalaista kokopuuhaketta.

Farmivirran myyntihinnasto

Farmivirta poikkeaa perinteisistä sähkösopimuksista siten, että jokainen pientuottaja hinnoittelee sähkönsä itse. Me toimimme välittäjänä sinun ja tuottajan välillä. Sopimus on voimassa toistaiseksi kahden viikon irtisanomisajalla.

Sähkön hinta muodostuu kulutukseen perustuvasta energiamaksusta (snt/kWh). Farmivirrasta ei peritä perusmaksua. Hintoihin sisältyy alv 24 %, mutta ei sähkön siirtomaksuja eikä energiaveroja. Ne laskuttaa paikallinen verkkoyhtiösi.