Toppilan korvausinvestoinnin valmistelu käynnissä

Toppilan voimalaitoksen ykkösyksikkö on valmistunut vuonna 1977. Se on liki neljänkymmenen vuoden ajan tuottanut oululaisille lämpöä ja sähköä, mutta on nyt tulossa elinkaarensa päähän. Oulun Energia onkin aloittanut uuden voimalaitosyksikön rakentamista edeltävän monivaiheisen valmistelun ja suunnittelun. Tavoitteena on, että uusi laitos valmistuu tuotantokäyttöön vuoden 2019 syksyllä.

Parhaillaan selvitellään uuden voimalaitoksen tarkempaa konseptia. Ratkaistavia kysymyksiä on useita – tärkeimpinä niistä laitoksen sijainti, polttoaine ja sivutuotteiden mahdollinen valmistus. Tällä hetkellä todennäköisimmältä vaikuttaa, että laitos sijoitetaan joko Toppilaan nykyisen voimalaitoksen viereen tai Laanilan teollisuusalueelle.

Pääpolttoaineinaan voimalaitos käyttänee puuta ja turvetta. Laitoksen kattila on ominaisuuksiltaan sellainen, että se pystyy käyttämään näitä polttoaineita sekoituksena, jonka koostumus voi vaihdella.

Uusi voimalaitos on jättiluokan investointi. Sen hinta-arvio on 250–300 miljoonaa euroa. Laitos tuottaa lämpöä ja yhteistuotantona myös vastapainesähköä sekä mahdollisesti höyryä. Sen sijaan lauhdesähköä sen ei ole tarkoitus tehdä. Teholtaan uusi laitos on maksimissaan joko 350 tai 450 megawattia.

Jaa tämä sivu:

LinkedIn Facebook Twitter Google+
Sivun ylälaitaan